Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Програмска схема Архива

Вести

Архива...
» КУЛтура кроз Нови Сад
» Благодат поезије у оскудно време
» ЕЛТА ТВ: Интервју владике Фотија
» Богојављење
» Божићни број часописа „Светосавско звонце“
» САСТАНАК ОДБОРА ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ
» Преподобни Серафим Саровски
» СЛАВА ПАРАКЛИСА У ВЛАДИЧАНСКОМ ДВОРУ У НОВОМ САДУ
» Емисија о богослужбеним особеностима празника Рождества Христовог - Божића
» Пријатељство између Николе Тесле и Јована Јовановића Змаја
» Гост радија: г. Милорад Мажић, фудбалски судија
» Гост радија: г. Милорад Мажић, фудбалски судија
» Гост радија: г. Милорад Мажић, фудбалски судија
» ГОДИШЊИЦА РАЦИЈЕ У ШАЈКАШКОЈ
» Сербоплов
» Изнад Истока и Запада - концерт духовне музике
» Празник Светог апостола првомученика и архиђакона Стефана у Саборном храму у Новом Саду
» АМЕРИКА НАМ ОТИМА РОДНУ КУЋУ, НА НАМА ЈЕ ДА КОСОВО САЧУВАМО
» Празник Рођења Христова у Саборном храму у Новом Саду
» Божићна честитка новосадских свештеника Епископу бачком г. Иринеју  
» Божићна посланица Српске Православне Цркве
» ДЕЦА-ДЕЦИ У СУСРЕТ БОЖИЋУ
» ПАРАСТОС ЖРТВАМА ЧУРУШКЕ РАЦИЈЕ
» Помен пострадалима у Рацији
» Летописи из Вавилоније и Персије
» Водич кроз речник православне теологије: о Царским часовима
» У ТИТЕЛУ ОДРЖАН ЦЕНТРАЛНИ ПОМЕН ЖРТВАМА РАЦИЈЕ У БАЧКОЈ
» Речник православне теологије – Оваплоћење Господа Исуса Христа
» Речник православне теологије – Предпразништво Божића
» Гост радија: др Влајко Пановић, клинички психолог

БАЧКИ ПЕТРОВАЦ У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУИЗЛОЖБА ЋЕ БИТИ ОТВОРЕНА ДО 20. ДЕЦЕМБРА 2018. ГОДИНЕ.

РАДНО ВРЕМЕ ПОЗОРИШТА:

РАДНИМ ДАНОМ ОД 08 ДО 15 ЧАСОВА


Изложба фотографија У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ свечано је отворена у понедељак, 10. децембра 2018. године, на дан спомена Светог Јакова Ростовског, у Словачком војвођанском позоришту у Бачком Петровцу. Са благословом Епископа бачког др Иринеја,  Црквена општина кулпинска, Сретењски манастир из Москве и студио Руски Цар су организовали отварање ове изложбе у Бачком Петровцу, и то у години када се навршава 100-годишњица мученичке кончине последњег руског императора и његове породице, који су и у Руској и Српској Цркви прибројани лику светих.    


У име домаћина, присутне је поздравила госпођа Вијера Крстовски, директор "храма културе" у Бачком Петровцу, не кријући радост што је ова прелепа изложба уприличена у Словачком војвођанском позоришту. Захваљујући организаторима изложбе, госпођа Крстовски је обавестила поштоваоце лика и дела Светог Цара Николаја да ће поставка бити доступна јавности до 20. децембра.


Гајдаш Андреј Јанка, члан Фолклорног ансамбла Вила из Новог Сада извео је две старе српске песме: Ода вожду Карађорђу и Ој, Мораво, док је Зоран Митић, члан Културно-уметничког друштва Митрополит Стефан Сратимировић из Кулпина казивао песме: Свети Цар Николај и Отаџбина.


Поздрављајући присутне, презвитер Лазар Мајсторовић, парох кулпински је посведочио да је ова прелепа изложба фотографија уприличена и поводом обележавања 100 година од присаједињења Српске Војводине Краљевини Србији, а у сусрет обележавању 100 година "храма просвете" у Бачком  Петровцу, Гимназије Јан Колар са домом ученика. Према речима оца Лазара, изложба је сведочанство да је љубав јача од мржње и да је истина јача од лажи. Парох кулпински је захвалио Управи позоришта која је омогућила да овај догађај буде уприличен у значајној институцији културе, у знак љубави и захвалности према Светој Царској породици Романов, за све оно што је учинила за нашу Отабину.


    


Господин Петар Ђурђев, директор историјског Архива Града Новог Сада, изразио је радост што је и Бачки Петровац отворио врата срца свога и поклонио се Светом Цару Николају и његовој породици у овој години када прослављамо неколико значајних јубилеја. Поред многобројних историјских чињеница које говоре о жртвеној љубави Свете Царске породице Романов, господин Ђурђев је подсетио и на речи Цара Николаја из 1914. године: Сви моји напори биће усмерени на очувању достојанства Србије.... Ни у ком случају Русија неће бити равнодушна према судбини Србије


Изложбу чине црно-беле фотографије из историјских архива и личних албума породице Романов, које су подељене у неколико тематских целина: сведоче о хармонији унутар њихове породице без обзира на пакао кроз који су пролазили, као и о спремности породице Романов да се стави у службу за добро свога народа.


 


Поставка ће бити доступна јавности до 20. децембра 2018. године, у Словачком војвођанском позоришту у Бачком Петровцу. Позориште је отворено радним данима од 8 до 15 часова.


 


Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs