Радио Беседа уживо
Тренутно на програму:
Епархија бачка О нама Контакт-редакција Установе Епархије бачке
РТВ СПЦ
Актуелно Емисије
Одложено слушање
Програмска схема Архива Информативна служба
Пријем вести

Вече хорске музике у Старој Стрељани


23.2.2018.

str.7361
Вести Одложено слушање


Нови број „Светосавског звонца“

Нови број „Светосавског звонца“ овога јутра представила нам је наша сарадница – вероучитељица Кристина Бандобрански.
21.2.2018.

str.7343
Вести Одложено слушање


Служба за поклоничка путовања Епархије бачке – Светињама у походе

О актуелним путовањима, али и о новинама у програму за 2018. годину испред Службе за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе говорио је Драган Павловић.
19.2.2018.

str.7330
Вести Одложено слушање


Др Јелена Бањац – нова изложба у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада

У уторак, 13. фебруара, отворена је изложба под називом „Колекција уникатне керамике Одељења за савремену уметност Музеја града Новог Сада“. Ми смо тим поводом са др Јеленом Бањац, историчарем уметности, разговарали о садржају те изложбе, као и о другим уметничким делима која се налазе у фонду Музеја града Новог Сада.
14.2.2018.

str.7264
Вести Одложено слушање


Светотајинско богословље

Светотајинско богословље је богословска грана литургике (науке о богослужењу), која се бави Светим Тајнама и њиховим неизмерним и суштинским значајем у Цркви Христовој. Ова богословска наука у оквиру литургике, за свој центар има, пре свега, богословски поглед на Свете Тајне, али и практична питања која се огледају у начинусавршавања одређене Свете Тајне. Поред ова два основна питања, Светотајинско богословље се бави и питањем историсјког развоја чина Светих Тајни, чији се молитвени садржај налази у молитвослову (требнику). Велики богослов Свети Никола Кавасила је дао најпрецизнију дефиницију Светих Тајни рекавши да је Црква Христова представљена у Светим Тајнама. Поучени овим речима можемо закључити и колико важно и значајно место у богословљу Цркве заузима Светотајинско богословље.
7.2.2018.

str.7240
Вести Одложено слушање


Предавање др Слободанке Латиновић „Како видимо – видне илузије и сликарство“ у Галерији Матице српске

У оквиру пратећег програма изложбе Простор, облик, додир – специјализоване изложбе за слепе и слабовиде, у Галерији Матице српске ће данас од 18 часова бити одржано предавање под називом Како видимо – видне илузије и сликарство проф. др Слободанке Латиновић, офталмолога и академика. Овога јутра смо чули више детаља о овом занимљивом предавању од докторке Латиновић, а потражили смо и савет како да очувамо наш вид с обзиром да много времена проводимо испред телевизора, телефона и компјутера.
2.2.2018.

str.7214
Вести Одложено слушање


Припремне недеље Великог поста – недеља митара и фарисеја

Живот сваког православног хришћанина треба да буде подвижнички. Без нашег духовног и телесног труда, потпомогнутог Божјом благодаћу, немогуће се ослободити силе греха и сјединити са Господом. Зато пост у православној духовности заузима веома важно место и без њега нема напретка ни у једној хришћанској врлини. Ми се тренутно налазимо у припремним недељама пред Часни пост, у недељу смо слушали Јеванђеље о митару и фарисеју и то је била и наша данашња тема о којој смо разговарали са вероучитељем и катихетом Браниславом Илићем. Послушајте које су богослужбене специфичности овог периода, шта је то Посни триод и које су поуке ове Недеље митара и фарисеја.
30.1.2018.

str.7205
Вести Одложено слушање


Богат програм Светосавске недеље у Суботици

У Српском културном центру „Свети Сава“ у Суботици у току је 26. Светосавска недеља. У петак 26. јануара биће приређена Светосавска академија, а на сам дан празника, у суботу 27. јануара, биће одржан Светосавски бал. Више детаља о овој манифестацији, за наш Јутарњи програм, предочио је протонамесник Миодраг Шипка, архијерејски намесник суботички.
26.1.2018.

str.7188
Вести Одложено слушање


Прослава Савиндана у Електротехничкој школи Михајло Пупин

Катихета Љиљана Перишић - Бурсаћ најавила је Светосавску приредбу Путовање светог Саве у Јерусалим, која ће бити одржана у петак, 26. јануара 2018. године у свечаној дворани Електротехничке школе Михајло Пупин.
25.1.2018.

str.7183
Вести Одложено слушање


Блогерама – радионица креативног писања за новосадске средњошколце

У среду, 24. јануара, у Свечаној дворани Матице српске, с почетком у 19 часова, полазници радионице креативног писања блогова представиће оно што су током претходна три месеца радили са предавачима „Блогераме“. У питању је бесплатан програм намењен новосадским средњошколцима, који показују афинитет према писању и читању. Више детаља о овом програму рекао нам је Марко Тошовић, предавач на „Блогерами“.
23.1.2018.

str.7174
Вести Одложено слушање


Пчелињи отров – начин добијања и употреба у медицинске сврхе

Један од слабо познатих, а врло делотворних пчелињих производа је пчелињи отров, о ком смо ово јутро разговарали са пчеларом Драганом Павиним. Пчелињи отров може се примењивати у лечењу раних фаза мултипле склерозе, као и реуматских проблема. Послушајте на који начин се он сакупља и да ли може штетно утицати на пчеле.
18.1.2018.

str.7156
Вести Одложено слушање


Причешћивање у време трапавих седмица?


16.1.2018.

str.7134
Вести Одложено слушање


ИЗЛОЖБА „ПРОСВЕТЛИ ТАМУ“ ОД СУТРА У СТАРОЈ СТРЕЉАНИ


15.1.2018.

str.7129
Вести Одложено слушање


Јануарски програм у Спомен-збирци Павла Бељанског

Спомен-збирка Павла Бељанског отвара своја врата ове суботе 13. јануара од 10 до 18 часова за све љубитеље уметности без обзира на узраст. У понуди ће бити дечја радионица, кустоска вођења и пројекције филмова. Још увек је актуелна и посебна празнична понуда – могућност куповине музејских издања и сувенира по сниженим ценама. Више детаља о јануарском програму, за наш Јутарњи програм, говорила је Јулијана Стојсављевић.
11.1.2018.

str.7117
Вести Одложено слушање


18. БОЖИЋНИ КОНЦЕРТ ХОРА САБОРНЕ ЦРКВЕ „СВЕТИ ГЕОРГИЈЕ“


4.1.2018.

str.7078
Вести Одложено слушање


БУБИ ГРИЛ – РЕСТОРАН ДОМАЋЕ КУХИЊЕ


1.1.2018.

str.7056
Вести Одложено слушање


ЈАНУАРСКИ РЕПЕРТОАР СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА


29.12.2017.

str.7048
Вести Одложено слушање


МУЗИЧКА ШКОЛА „MELODIES“ ИЗ НОВОГ САДА

Овога јутра смо имали задовољство да разговарамо са музичким педагогом Дуњом Урбан, директорком музичке школе „Melodies“ из Новог Сада, која нам је представила рад школе и програме по којима се она разликује од других образовних установа специјализованих за музику.
25.12.2017.

str.7012
Вести Одложено слушање


Хуманитарни концерт „Застани и засвирај“

Фестивал Piano City придружује се хуманитарној акцији Радио Телевизије Војводине „Слаткиш за мог другара“ и тим поводом у среду 27. децембра организује манифестацију под називом „Застани и засвирај“ на Спенсу. Тада ће клавир бити доступан свима онима који желе да управо застану и засвирају, а посетиоци се позивају да донесу фабрички упакован слаткиш као свој добровољни прилог. Више о овој јединственој манифестацији, за наш Јутарњи програм, говориле су Ивана Ножица и Јасна Радошевић из организације фестивала Piano City.


22.12.2017.

str.7001
Вести Одложено слушање


Велики канон Светог Андреја Критског

Током прва четири дана Часног поста на повечерју се чита Велики покајни канон Светог Андреја Критског. У овом канону све песме су покајног карактера. Презвитер Вељко Васиљев, парох при храму на Палићу, рекао је у интервјуу за наш радио, да канон Светог Андреја представља личну исповест сваког православног хришћанина.
22.2.2018.

str.7355
Вести Одложено слушање


Изложбa „ Добруџански ратници“

У Јутарњем програму гост радија био је др Предраг Бајић, виши кустос и историчар. Он је један од аутора изложбе „ Добруџански ратници“ која ће бити отворена данас у 19 часова у Дому војске Србије. Више детаља о изложби чули смо од господина Бајића.
21.2.2018.

str.7342
Вести Одложено слушање


Српска државност и визуелна култура XIX века на примеру дела из сталне поставке Галерије Матице српске

Поводом Дана државности Републике Србије, вечерас ће у 18 часова бити одржано стручно тумачење одабраних дела из сталне поставке Галерије Матице српске, која одсликавају значајне историјске догађаје и личности у контексту стварања српске државе. Тим поводом смо разговарали са Станиславом Јовановић, кустосом Галерије Матице српске.
16.2.2018.

str.7275
Вести Одложено слушање


Мајор Дејан Лекић – пилот авијације Војске Србије

Пилот авијације Војске Србије мајор Дејан Лекић био је гост Јутарњег програма. Он нам је укратко представио историјат српског ваздухопловства, као и развојни пут који непрекидно траје већ сто година. Према речима господина Лекића, важно је да једна суверена држава каква је Србија има сопствено Ратно ваздухопловство и Противваздушну одбрану. У разговору са њим сазнали смо да пилотска професија подразумева сложеност, одговорност и опасност. Такође, наш саговорник је истакао значај увођења војног свештеника, као и богослужења у Војсци. Гостовање на нашем радију мајор Лекић је употпунио причом о опасним ситуацијама које су га снашле у мисији спасавања грађана Републике Србије у поплавама и пожарима.
14.2.2018.

str.7265
Вести Одложено слушање


Слава Фондације „Лаза Костић“ Света Три Јерарха

Поводом славе Фондације „Лаза Костић“ – Света Три Јерарха – припремљен је пажљиво тематски осмишљен програм за недељу, 11. фебруар. Тада ће у Свечаној дворани Матице српске у подне бити одржана промоција антологије „Пчелојављење“ проф. др Миодрага Радовића, а поред пригодних беседа господина Жарка Живановића, директора Музеја пчеларства из Сремских Карловаца и проф. др Драгана Станића, председника Матице српске, биће уприличен и леп музички програм у извођењу наших истакнутих уметника. Више детаља о овом свечаном догађају открила нам је проф. Марина Милић Радовић.
7.2.2018.

str.7238
Вести Одложено слушање


Нови Сад чита деци

Иницијатива Нови Сад чита деци биће спроведена током фебруара, а циљ је да се подигне свест о значају читања са дететом. Више од 25 организација и установа ће учествовати у овој акцији. Основна идеја је да се различитим активностима читање учини доступним деци без обзира на то где живе и бораве. Осим тога, идеја је да се прошире информације о томе зашто је читање са дететом важно, како се бирају књиге и како се деца укључују у активности читања. О овој иницијативи за јутарњи програм радија Беседе говорила је Јелена Бранковић, психолог, системски породични психотерапеут и координатор Центра за подршку раном развоју и породичним односима – Хармонија.
2.2.2018.

str.7215
Вести Одложено слушање


Централизована база са преко 400 званичних интернет адреса СПЦ и информативна мрежа 14 Епархија

„..Српска Православна Црква је од почетка постојања на интернету била на мети злонамерних неистомишљеника и медија који су на најгрубљи начин искоришћавали лажне информације или и сами конструисали вести које нису из правог извора СПЦ него су преузете са неких псеудосајтова. Одавно постоји идеја о креирању централизоване базе званичних адреса, а она је током 2017. године реализована у оквиру ЦЕПИС пројекта - Добро нам је овде бити“. Александар Арсенин, стални стручни сарадник Центра за проучавање и употребу савремених технологија СПЦ говорио је о највећем информационом пројекту наше Цркве. У централизованој бази Телескоп „Добро нам је овде бити“ сада се налази 300.000 страница са верском тематиком поузданог садржаја, што је око 5% циљаног православног интернета. Аутоматизован систем ИНФО МРЕЖЕ обрађује дневне садржаје СПЦ и дистрибуира их кроз "Мрежу". Ускоро ће бити доступан и јавни сервис као и апликација за неколико типова корисника.
30.1.2018.

str.7206
Вести Одложено слушање


Традиционална Светосавска беседа у Матици српској

Уочи празника Савиндана, вечерас ће од 19:30 часова, у Свечаној дворани Матице српске бити приређен пригодан програм. Беседу на тему „Сремски Бранковићи – настављачи светосавске традиције“ изговориће др Светлана Томин, редовни професор на Философском факултету у Новом Саду. Стихове о Светом Сави говориће др Исидора Поповић, а у музичком делу програма учествоваће хор Саборног храма „Свети Георгије“ под управом проф. др Богдана Ђаковића. Овога јутра смо разговарали са проф. Томин о теми беседе.
26.1.2018.

str.7186
Вести Одложено слушање


Галерија Матице српске у 2018. години

На редовној Годишњој конференцији за медије, одржаној у уторак 23. јануара у Галерији Матице српске, представљене су програмске активности за 2018. године. Ми вам у Јутарњем програму преносимо изјаву Снежане Мишић, која је навела шта нас све очекује у просторијама Галерије наредних месеци.
24.1.2018.

str.7179
Вести Одложено слушање


ЛЕДЕНА ТИШИНА - Сећање на жртве Новосадске рације


22.1.2018.

str.7170
Вести Одложено слушање


Прослављање јубилеја 170 година трајања Галерија Матице српске

У петак, 19. јануара, у 18 часова у Галерији Матице српске биће приређено вече посвећено јубилеју 170 година трајања ове институције. Како је осмишњен програм ове вечери и шта нас очекује у блиској будућности у просторијама Галерије Матице српске, за наш Јутарњи програм говорила је др Тијана Палковљевић Бугарски, која је изразила задовољство поводом успешне сарадње са радио „Беседом“.
18.1.2018.

str.7154
Вести Одложено слушање


Псеудо сајтови расколничког карактера


16.1.2018.

str.7135
Вести Одложено слушање


МУЗИЧКО-ПОЕТСКО ВЕЧЕ УЗ ЛОРАНА ПРОКОПИЋА

Уколико сте љубитељ поетске речи и музике, свакако ће вас занимати наступ Лорана Прокопића у гимназији „Лаза Костић“ ове суботе под називом „У потрази за слободом“. Ово музичко-поетско вече представља само један од многобројних програма припремљен поводом дочека Нове године. Овога јутра смо разговарали са Лораном Прокопићем поводом престојећег наступа и позвали слушаоце да дођу у суботу.
12.1.2018.

str.7122
Вести Одложено слушање


Нова изложба у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада


10.1.2018.

str.7113
Вести Одложено слушање


НОВИ БРОЈ НОВИНА „ПРАВОСЛАВЉЕ“


4.1.2018.

str.7077
Вести Одложено слушање


НЕДЕЉКО ЂОРЂИЋ – КАД ОЧИ ОТВОРИШ


1.1.2018.

str.7057
Вести Одложено слушање


МАНИФЕСТАЦИЈА БОЖИЋНО СЕОЦЕ КОД ХРАМА СВЕТОГ САВЕ


27.12.2017.

str.7036
Вести Одложено слушање


НОВА СТАЛНА ПОСТАВКА МОДЕРНЕ СРПСКЕ УМЕТНОСТИ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

На самом крају ове године, када Галерија Матице српске обележава значајан јубилеј – 170 година од оснивања, свечано је отворена нова стална поставка српске модерне уметности под називом „Модернизми – континуитети и сучељавања“. Ксенија Плећаш из Галерије Матице српске открила нам је више детаља о овој изложби коју ћемо тек имати прилику боље да упознамо у наредном периоду.
25.12.2017.

str.7013
Вести Одложено слушање


Представљање новог новембарско-децембарског 358. броја Православног мисионара

Нови број Православног мисионара посвећен је Светим царским мученицима Романовим. У обиљу квалитетних текстова можете читати о страдању ових страстотерпаца, које је било почетак прогона православних хришћана у Русији, ништа мање од древног гоњења првих хришћана за време богоборног цара Диоклецијана. Уједно, говори се и о значају њихове канонизације и њиховог присуства у богослужењу, у химнографији наше свете Цркве. У новом Православном мисионару читајте и о светој Ефросинији, монахињи у мушком манастиру, о многотрудном старцу Јефрему Аризонском, о тумачењу Еванђелске заповести Ко те удари по десном образу, окрени му и леви и многе друге душекорисне текстове. Православни мисионар представио је вероучитељ Бранислав Илић.
21.12.2017.

str.6997
Вести Одложено слушање


Нови број часописа Православље

У црквеним књижарама доступан је нови број часописа Православље. Ипођакон Бранко Бандобрански представио је занимљивости и поучне текстове из овог броја.
22.2.2018.

str.7353
Вести Одложено слушање


ИЗВИНИ ИЛИ ОПРОСТИ?

На почетку Великог поста у нашој Цркви постоји обичај да се тражи опроштај од свих, а уједно и да се свима опрости. Тиме се сви припремамо да неосуђено примимо Свето Причешће, јер ако не опростимо ни нама се неће опростити, па нам тада ни исповест не помаже. Треба да опростимо до те мере да смо потпуно избрисали из сећања увреду или било које друго зло које нам је нането. О томе да ли је исто рећи извини или опрости, и може ли се опростити, а не заборављати, говорио је презвитер Бранислав Ђурагић, настојатељ храма Светог Симеона Мироточивог у Ветернику.
20.2.2018.

str.7333
Вести Одложено слушање


Сретењски устав

Сретење - Дан државности Србије празнује се 15. и 16. фебруара. У спомен на који догађај празнујемо овај датум? Из којих потреба и разлога је донет Сретењски устав? Које су околности довеле до његовог укидања и колико дуго је био на снази? На ова и друга питања, у Јутарњег програму радија Беседе, говорио је г. Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада.
16.2.2018.

str.7276
Вести Одложено слушање


Граматички речник српског језика

На сајту srpskijezik.com постављен је Граматички речник српског језика, са 118000 речи и њихових комплетно обрађених облика (са акцентом, фонетиком, морфологијом). На који начин можете користити овај Речник и како можете допринети његовом садржају послушајте у прилогу. Гост јутарњег програма био је Александар Арсенин, стални стручни сарадник ЦЕПИС-а.
13.2.2018.

str.7253
Вести Одложено слушање


Парохија Саборног храма у Новом Саду

Гост Јутарњег програма био је протођакон Горан Батошки, који нам је укратко представио историјат Светогеоргијевског храма у Новом Саду. Према његовим речима, парохија Саборног храма је највећа на територији Епархије бачке. Сазнали смо од оца Горана да је комуникација и интеракција између свештеника и парохијана неупоредиво боља данас него пре 30 година. Парохијани се могу свакодневно јавити у канцеларију Црквене општине.
6.2.2018.

str.7223
Вести Одложено слушање


Други међународни филмски студентски фестивал – Наос

У просторијама Православног богословског факлтета Универзитета у Београду од 5. до 8. фебруара биће одржан Други међународни филмски студентски фестивал – НАОС. Још један у низу филмских студентских фестивала пружа могућност младим ауторима да представе своја дела, а са друге стране, фестивал омогућава публици да сагледа одређену идеју према материјалној стварности из перспективе младог човека. У званичну селекцију овогодишњег НАОС-а ушло је 16 филмова из Србије, САД, Канаде, Литваније, Индије, Израела, Румуније, Немачке у категорији кратки документарни, кратки играни и кратки анимирани филм. О фестивалу је за наш радио говорила Нађа Ђорђевић, члан организационог тима Фестивала НАОС.
2.2.2018.

str.7216
Вести Одложено слушање


Чуруг на удару империја – 20 година археолошке експедиције

Вечерас од 19 часова биће свечано отворена нова изложба у Музеју Војводине – „Чуруг на удару империја – 20 година археолошке експедиције“. Циљ ове изложбе јесте да прикаже резултате највеће археолошке експедиције, спроведене на територији Војводине у последњих пола века. Шта се то налази у Чуругу, о чему сведоче открића на том археолошком налазишту и ко је учествовао у две деценије дугој експедицији, за наш Јутарњи програм, говорио је археолог Станко Трифуновић.
30.1.2018.

str.7207
Вести Одложено слушање


Припеме за обележавање 260 година од почетка градње Саборне цркве у Сремским Карловцима

О историјату Саборне цркве у Сремским Карловцима, припремама за обележавање значајног јубилеја – 260 година од почетка градње ове светиње – као и о програму који је планиран поводом Савиндана, овога јутра смо разговарали са протојерејем Јованом Милановићем, настојатељем Саборног храма у Сремским Карловцима.
26.1.2018.

str.7187
Вести Одложено слушање


Нова књига о Светом Сави

Непосредно пред Савиндан, из штампе је изашла нова књига о Светом Сави у издању Издавачке установе Пчелица. Књигу Свети Сава – од принца до свеца написао је вероучитељ ОШ „Милица Павловић“ из Чачка, Ђорђе Чоловић, са којим смо ово јутро разговарали.
24.1.2018.

str.7180
Вести Одложено слушање


Музичка омладина Новог Сада – предстојећи концерти и Новосадске музичке свечаности 2018.

Након богате концертне активности у оквиру циклуса Божићно-новогодишњих концерата, Музичка омладина Новог Сада наставља са понудом квалтетног програма, пре свега у оквирима уметничке музике. Ове седмице нас очекују два концерта – наступ младе виолинисткиње Лидије Бојиновић 23. јануара и наступ израелског камерног хора „Ади“ 25. јануара. Музику Јохана Себастијана Баха на историјским инструментима моћи ћемо да слушамо у понедељак, 29. јануара. Наш гост овога јутра је, као и обично, био господин Милан Радуловић, секретар Музичке омладине Новог Сада, који нам је открио и неколико детаља везаних за програм овогодишњих Новосадских музичких свечаности.
22.1.2018.

str.7167
Вести Одложено слушање


Нови број „Светосавског звонца“

Са вероучитељицом Кристином Бандобрански прелистали смо нови број „Светосавског звонца“ и препоручили најзанимљивије текстове.
17.1.2018.

str.7147
Вести Одложено слушање


Солистички концерт пијанисте Богдана Ђорђевића


16.1.2018.

str.7136
Вести Одложено слушање


ДОЖИВИТЕ УМЕТНОСТ УЗ ДИГИТАЛНУ СЛИКУ И ТОН

У суботу 13. јануара од 20 часова, у Галерији Матице српске поново можете на несвакидашњи начин да посматрате уметничка дела и то помоћу нове мобилне апликације „Доживи уметност“ и уз звуке новосадске групе „Блум“ која комбинује филмску музику са електроником. Деца узраста од 5 до 11 година ће у преподневним часовима поново моћи, након краће паузе, да на тематској радионици на забаван начин сазнају нешто више о сликама у колекцији Галерије Матице српске. О свему овоме смо разговорали са Јеленом Огњановић из Галерије Матице српске.
12.1.2018.

str.7123
Вести Одложено слушање


Божићни концерт сопрана Милице Стојадиновић у Градској кући


10.1.2018.

str.7114
Вести Одложено слушање


ХРИСТОВ РОЂЕНДАН – НОВА БОЖИЋНА ПЕСМА МУЗИЧКОГ САСТАВА “СТУПОВИ“


3.1.2018.

str.7071
Вести Одложено слушање


ТРИНАЕСТА ДОБРОТВОРНА АКЦИЈА „НОВОГОДИШЊА РАДОСТ” ВЕЧЕРАС НА ФАКУЛТЕТУ ТЕХНИЧКИХ НАУКА


29.12.2017.

str.7046
Вести Одложено слушање


ГАЛА КОНЦЕРТ ТАМБУРАШКОГ ОРКЕСТРА „ВИЛА” У СТАРОЈ СТРЕЉАНИ


27.12.2017.

str.7037
Вести Одложено слушање


Нови број новина „Православље“

Ипођакон Бранко Бандобрански нам је представио 1217. број новина Српске Патријаршије „Православље“, који је изашао првог децембра ове године, скренувши нашу пажњу на најзанимљивије текстове.


22.12.2017.

str.6999
Вести Одложено слушање


Гала концерт Војвођанског симфонијског оркестра

У недељу, 24. децембра, са почетком у 20 часова, Војвођански симфонијски оркестар, предвођен маестром Емилом Табаковим, приређује традицонални Гала концерт, на којем ће као специјална гошћа наступити мецосопран Милијана Николић. О предстојећем концерту и светским успесима солисткиње разговорали смо са музикологом Мирелом Иванчевић.
21.12.2017.

str.6998
Вести Одложено слушање


ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ
остале вести
Јутарњи програм радио Беседа, сваког радног дана од 8.00-9.30
Вече хорске музике у Старој Стрељани
Велики канон Светог Андреја Критског
Нови број часописа Православље
Александра Радовић
Нови број „Светосавског звонца“
Изложбa „ Добруџански ратници“
ИЗВИНИ ИЛИ ОПРОСТИ?
СМИСАО И ЗНАЧАЈ ВЕЛИКОГ ПОСТА
Служба за поклоничка путовања Епархије бачке – Светињама у походе
Српска државност и визуелна култура XIX века на примеру дела из сталне поставке Галерије Матице српске
***
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ
остале вести


Александра Радовић

Гост Јутарњег програма била је композитор, текстописац, једна од најбољих поп певачица у Србији, професор солфеђа и музичке културе, мајка, хришћанка- госпођа Александра Радовић. У разговору са њом сазнали смо да кроз љубав и веру православну тражи и налази инспирацију за писање текстова и компоновање музике. Према њеном мишљењу, бавити се јавним послом, а уједно васпитавати дете у складу са хришћанским начелима је немогуће без Бога.
21.2.2018.

str.7340
Вести Одложено слушање


СМИСАО И ЗНАЧАЈ ВЕЛИКОГ ПОСТА

Након посебне молитвено-поучне припреме кроз припремне недеље, и кроз прихватање одређених духовно-врлинских ступњева, закорачили смо на сигуран пут, на пут четрдестодневног подвига и поста.О значају поста у животу сваког православног хришћанина говорио је катихета Бранко Калаба.
20.2.2018.

str.7335
Вести Одложено слушање


Христово Еванђеље, у две речи, то је: молитва и пост

Велики пост је најважнији посни период у току године. Протонамесник Милорад Мировић, уредник радија Беседе, говорио је о овим благословеним данима Свете Четрдесетнице. Који је основни задатак поста? У ком смислу је Велики пост најстрожији пост Цркве? Јесу ли одвојиве духовна од телесне стране поста? Које су то специфичности богослужења у току Васкршњег поста?
16.2.2018.

str.7278
Вести Одложено слушање


Власта Покас Маестраци

Наша гошћа овога јутра била је Власта Покас Маестраци, оргуљашица и професорка солфеђа и музичке културе, која је такође завршила Факултет спорта и физичке културе. Разговарали смо о томе како је изабрала да свира баш оргуље, појаснили смо како се свира тај грандиозни инструмент, да ли је присутан само на богослужењима, ко су били најзначајнији композитори који су писали композиције за оргуље, као и шта је потребно да један музичар поседује како би постао добар оргуљаш.
7.2.2018.

str.7237
Вести Одложено слушање


Летњи музички камп “Дружицирање“ и креативне музичке радионице

Друштво љубитеља музике „Дружицирање“ из Новог Сада основано је ради остваривања циљева и активности у области музичког образовања. У ту сврху се већ неколико година организују летњи музички кампови у природи, као и креативне музичке радионице током године. О раду овог друштва које окупља врсне музичке педагоге, предстојећем летњем кампу и радионицама, начину пријављивања и другим детаљима, овога јутра смо разговарали са проф. Аном Ковачић, музичким педагогом.
5.2.2018.

str.7219
Вести Одложено слушање


120 година од рођења сликара Милана Коњовића

Поводом значајног јубилеја који ће бити обележен ове године – у питању је 120. годишица од рођења Милана Коњовића, једног од највећих српских сликара прошлог века – Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија „Милан Коњовић“ из Сомбора планирају реализацију заједничких програма. У четвртак, 1. фебруара, у 19 часова почиње пројекција документарног филма о овом уметнику у Спомен-збирци Павла Бељанског, а у плану су и други садржаји којима ће се достојно обележити овај јубилеј. Ми смо тим поводом, овога јутра, разговарали са Миленом Рацков Ковачић, управницом Галерије „Милан Коњовић“, која нам је укратко представила дугу стваралачку каријеру сомборског сликара и најавила програме који ће поводом споменутог јубилеја бити реализовани у уметниковом родном граду и у Новом Саду.
31.1.2018.

str.7211
Вести Одложено слушање


КРАЉЕВСКИ ПАР ПОСЕТИО ДЕЈАНУ КРАЈАЧИЋ У АТИНСКОЈ БОЛНИЦИ НАКОН ЈОШ ЈЕДНЕ УСПЕШНЕ ОПЕРАЦИЈЕ ПРОФ. ДР КАЛАНГОСА


28.1.2018.

str.7203
Вести Одложено слушање


Курсеви страних језика и језичких вештина на Универзитету

Центар за језике Универзитета у Новом Саду организује курсеве страних језика и језичких вештина за све заинтересоване грађане. Пријаве се врше до 15. фебруара на сајту Центра. Више информација о курсевима, начину пријављивања и динамици похађања наставе, за наш Јутарњи програм, говорио је господин Томислав Букатаревић.
25.1.2018.

str.7182
Вести Одложено слушање


Прослава светог Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског у ОШ „Соња Маринковић“ у Новом Саду

Основна школа „Соња Маринковић“ је школа по мери детета, школа која је по UNICEF-овој публикацији „Препознај, промовиши, прошири“ представљена као једна од десет најуспешнијих у Србији. Добитници су и престижног признања „Др Ђорђе Натошевић,“ које АП Војводине додељује сваке године најуспешнијим образовно-васпитним установама и просветним радницима у Покрајини.
23.1.2018.

str.7171
Вести Одложено слушање


Изложба калиграфских радова ученика и наставника под именом „На путу Захарија Орфелина“

Захарија Орфелин је поред Доситеја Обрадовића и Јована Рајића био један од три најзначајнија српска књижевна радника у XVIII веку. Орфелин је своје врло разноврсне способности развијао у неколико праваца и први је започео рад на неколико поља народне просвете. Живописац, бакрорезац, калиграф, картограф, писац.... Свим обим делатностима се бавио, а упокојио се у Новом Саду 19. јануара 1785. године. Њему у част Удружење војвођанских учитеља организује колективну изложбу калиграфских радова ученика и наставника под именом „На путу Захарија Орфелина “. Приређивач изложбе је госпођа Вера Стојшић-Гашапаровски која је била наш гост овога јутра.
18.1.2018.

str.7155
Вести Одложено слушање


„Моја словачка прича“ – изложба фотографија у Културном центру Новог Сада

Вечерас се отвара изложба фотографија „Моја словачка прича“ Петра Дешића. Са аутором изложбе разговорали смо о том вишегодишњем подухвату, који је обухватио посете многим словачким местима и изнедрио изложбу о животу и обичајима ове заједнице.
17.1.2018.

str.7148
Вести Одложено слушање


ДАН СВЕТИХ КИРИЛА И МЕТОДИЈА ДРЖАВНИ ПРАЗНИК СРБИЈЕ?


15.1.2018.

str.7130
Вести Одложено слушање


ХРИШЋАНСТВО И ТЕХНОЛОГИЈА – НОВИ СЕРИЈАЛ

Од понедељка, 15. јануара почиње нови серијал емисија Хришћанство и технологија. О томе које теме нас очекују у новом серијалу и са којим гостима чућете од аутора емисије Александра Арсенина.
12.1.2018.

str.7124
Вести Одложено слушање


МАГНЕТНА ВОДА


5.1.2018.

str.7085
Вести Одложено слушање


ПИВО ПРОИЗВЕДЕНО У КУЋНИМ УСЛОВИМА


1.1.2018.

str.7055
Вести Одложено слушање


РАЗГОВОР СА ВИШЕСЛАВОМ РАНКОВИЋЕМ ПЕТКОВИЋЕМ


29.12.2017.

str.7047
Вести Одложено слушање


ПРЕДСТАВИЛИ СМО 1218. БРОЈ НОВИНА СРПСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ “ПРАВОСЛАВЉЕ“

Ипођакон и катихета Бранко Бандобрански представио нам је овога јутра нови, 1218. број новина „Православље“, које су изашле из штампе 15. децембра ове године. Садржај овог броја укључује, између осталог, детаљан извештај о прослави стоте годишњице обнове патријараштва у Руској Православној Цркви, као и подсећања на текстове објављене у првом броју новина Српске Патријаршије „Православље“.
25.12.2017.

str.7010
Вести Одложено слушање


Такмичење у сноуборду трећи пут на Спенсу

На платоу Спортског и пословног центра Војводина, у петак 22. и у суботу 23. децембра, биће по трећи пут одржано такмичење у сноуборду. Поред такмичарског дела програма, на платоу ће бити постављено право зимско село у којем ће сви заинтересоавни моћи да се опробају у различитим екстремним спортовима. Више информација о овој манифестацији добили смо од госпође Јелене Галетин, задужене за односе с јавношћу испред организатора такмичења.

22.12.2017.

str.7000
Вести Одложено слушање


ПОЧИЊУ НОВОСАДСКЕ ДЕЧЈЕ ЗИМЗАРИЈЕ

Седме Новосадске дечје зимзарије биће свечано отворене у петак 22. децембра у Позоришту младих, а већ од понедељка наредне седмице креће реализација богатог програма на преко 20 локација у граду. Више о овој манифестацији у нашем Јутарњем програму говорила је Леа Радловачки из Дечјег културног центра.
20.12.2017.

str.6990
Вести Одложено слушање


Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs