Радио Беседа уживо
Тренутно на програму:
Епархија бачка О нама Контакт-редакција Установе Епархије бачке
РТВ СПЦ
Актуелно Емисије
Одложено слушање
Програмска схема Архива Информативна служба
Пријем вести

Мед као храна и лек

Мед и пчелињи производи имају хранљива, али и лековита својства, што је у источној медицини познато као апитерапија. Гост Јутарњег програма био је млади пчелар, наш брат у Христу, господин Немања Чанак. Поред кратког представљања, сазнали смо зашто се прави мед кристалише, које врсте меда постоје, која је тачна мерна јединица којом се врши продаја меда и како доћи до производа нашег госта.
23.5.2018.

str.7729
Вести Одложено слушање


Дан словенске писмености у Матици српској

У четвртак, 24. маја биће облежен Дан словенске писмености пригодним програмом у Свечаној дворани Матице српске. Беседиће проф. др Михаил Белов из Нижњег Новгорода, а у уметничком делу програма ће наступити ђаци Карловачке богословије. Овога јутра смо у разговору са проф. др Драганом Станићем, председником Матице српске, који ће том приликом упутити и поздравну реч, подсетили наше слушаоце на важност обележавања овог дана и укратко представили програм.
21.5.2018.

str.7720
Вести Одложено слушање


Маштовите женске руке – изложба у Сремским Карловцима

У суботу, 19. маја обележава се Европска ноћ музеја. Тим поводом се приређују разноврсни програми у Новом Саду и околини. Овога јутра смо у разговору са Дивном Гачић детаљније представили изложбу Маштовите женске руке у Карловцима – данас и некада, која ће свечано бити отворена у Завичајној збирци Сремских Карловаца. Изложбу ће пратити и модна ревија, на којој ће бити приказане креације данашњих становница Карловаца.
18.5.2018.

str.7710
Вести Одложено слушање


Светски дан породице

Светски дан породице, 15. мај, обележава се широм света од 1994. године, када је проглашен Светским даном породице од стране Генералне скупштине Уједињених нација. На тај начин истакнута је важност породице као основне друштвене заједнице. Тема Светског дана породице ове године је Породице и инклузивна друштва. О породици данас као и о активностима поводом Светског дана породице у Србији говорили смо са Јеленом Бранковић, психологом и системским породичним психотерапеутом, као и координатором Центра за подршку раном развоју и породичним односима Хармонија.
15.5.2018.

str.7693
Вести Одложено слушање


Отац Игнатије Шестаков у Новом Саду

У храму Преноса моштију Светог Саве у току је манифестација Светосавски дани, која ће трајати до 19. маја, када молитвено прослављамо Пренос моштију Светог оца нашег Саве. То је уједно и храмовна слава ове светиње на Бистрици. Јеромонах Игнатије Шестаков, сабрат Сретењског манастира из Москве, биће гост ове манифестације у суботу, 12. маја. Презвитер Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник је најавио предстојећи догађај.
11.5.2018.

str.7673
Вести Одложено слушање


НОВИ СРПСКИ СВЕТИТЕЉИ

Српски народ је вековима страдао, јер је у Господу Исусу Христу сведочио веру Православну. Примери таквог мученичког страдања током наше историје су многобројни, а од ове године молитвено помињемо и новопроглашене свете мученике косовско-метохијске – Григорија Пећког, Василија пекара Пећког и девицу Босиљку из Пасјана. О њиховим житијима, у Јутарњем програму, говорио нам је ипођакон Бранко Бандобрански, вероучитељ и катихета у Гимназији „Јован Јовановић Змај“.
10.5.2018.

str.7664
Вести Одложено слушање


Нови број часописа „Православље“

Првог маја је из штампе изашао нови број часописа „Православље“. Ми смо овога јутра уз нашег госта, ипођакона Бранка Бандобранског, препоручили неколико текстова и интервјуа.
7.5.2018.

str.7652
Вести Одложено слушање


Мајски програм у Спомен-збирци Павла Бељанског

Богат пратећи програм је припремљен за актуелну изложбу Пастели Марка Челенобовића у Спомен-збирци Павла Бељанског. Пројекције филмова, стручна тумачења и дечје радионице – сви ти програми ће нам приближити лик и дело овог уметника. Поред тога, од 14. до 20. маја биће одржана једна од највећих националних манифестација Музеји за 10, у којој ове године учествује на десетине музеја и галерија, па тако и Спомен-збирка Павла Бељанског. О свемо овоме смо разговарали са Јулијаном Стојсављевић.
4.5.2018.

str.7639
Вести Одложено слушање


О празнику Преполовљење Педесетнице

У среду четврте недеље по Пасхи прослављамо особити празник под називом Преполовљење Педесетнице. У овом празнику обједињено је празновање Васкрсења и празника Педесетнице који нам предстоји. Прослављање овог празника богослужбено почиње у уторак четврте недеље по Пасхи на вечерњем. У разговору са нашим гостом, катихетом Браниславом Илићем, сагледали смо овај празник у историјском, богослужбеном и поучном контексту. Нашу пажњу усмерили смо и на иконографију и химнографију празника.
1.5.2018.

str.7623
Вести Одложено слушање


Активности „Фондације Тијана Јурић“

Гост Јутарњег програма био је господин Игор Јурић, испред Фондације „Тијана Јурић“. Разлог гостовања јесте његова смислена и, у вери православној, утемељена и доследна борба са једним од највећих проблема савременог света, а то је насиље над децом. Неизмеран бол који сваки родитељ осећа у моментима такве трагедије, породица Јурић данас усмерава према искреном и преданом раду кроз различите активности Фондације, о којима је било више речи током разговора за радио „Беседу“. Најављен је и етно фестивал који се одржава Тијани у част.
27.4.2018.

str.7602
Вести Одложено слушање


Дечји ансамбл КУД-а „Вила“ успешно представио Србију на престижном фестивалу у Турској


26.4.2018.

str.7598
Вести Одложено слушање


Музеј присаједињења ускоро у Музеју Војводине

У току су припреме за формирање Музеја присаједињења у Музеју Војводине и то поводом обележавања значајног јубилеја – 100 година од одржавања Велике народне скупштине у Новом Саду. Објављен је јавни позив грађанима и колекционарима да се укључе у кацију прикупљања предмета који ће чинити саставни део ове поставке. О чему се тачно ради, како ми можемо допринети овој акцији, како тече процес завођења музејских предмета након њиховог прикупљања и када се очекује отварање овог музеја, сазнали смо овога јутра од господина Зорана Вељановића, историчара, архивског саветника и заменика директора Музеја Војводине, уједно и руководиоца одељења Музеја присаједињења 1918.
25.4.2018.

str.7593
Вести Одложено слушање


Православље у Јапану

Вероучитељ Марко Коларски пренео нам је утиске са васкршње прославе у православном храму у Токију, у коме је за време највећег хришћанског празника боравио.
23.4.2018.

str.7578
Вести Одложено слушање


Акција фотографисања испред уметничких дела

И даље је у току акција фотографисања посетилаца испред уметничких дела из колекције Галерије Матице српске. Ове суботе, 21. априла, од 10 до 14 часова, можете доћи у Галерију да се фотографишете, а своје малишане пријавити за учешће у занимљивој дечјој радионици, која ће одвести децу на пут до Солуна док посматрају икону Свети Димитрије Христофора Жефаровића. О досадашњем одзиву посетилаца, о уметничким делима испред којих можете да се фотографишете, као и о предстојећој изложби „Кроз објектив: Галерија, уметност, публика“ овога јутра смо говорили са Јеленом Огњановић, која нас је позвала и да пошаљемо своје слике боравка у Галерији Матице српске.
19.4.2018.

str.7563
Вести Одложено слушање


Пастели Марка Челебоновића – нова изложба у Спомен-збирци Павла Бељанског

У четвртак, 19. априла отвара се нова изложба у Спомен-збирци Павла Бељанског, посвећена уметничким делима Марка Челебоновића, израђена у техници пастела. Осим пастела, поставка у Спомен-збирци Павла Бељанског обухвата и породичне фотографије уметника које се овом приликом први пут презентују јавности. Више детаља о предстојећој изложби, која ће љубитељима ликовне уметности бити доступна до 3. јуна, овога јутра нам је открила Јулијана Стојсављевић.
17.4.2018.

str.7553
Вести Одложено слушање


Концерт поводом 15 година кохлеарног импланта

Фондација „Лаза Костић“ приређује концерт клавирских дуа у суботу, 14. априла у Синагоги, с почетком у 19 часова. Повод је обележавање 15 година од прве уградње кохлеарног импланта у Новом Саду. О том оперативном подухвату говориће проф. др Драган Данкуц, председник Друштва лекара Војводине Српског лекарског друштва, а свечаност ће увеличати сјајни студенти камерне музике из класе проф. Марине Милић Радовић. Са нама је овога јутра у студију била Каја Мандић Плавшић, студенткиња четврте године клавира на Академији уметности, која нам је говорила о Сомборском дуу у којем свира већ две године, истакавши да је захваљујући Фондацији много наступала и тиме добила прилику да уз своје колеге покаже резултате свог труда током студија музике. Тако ће и бити ове суботе на концерту у Синагоги!
12.4.2018.

str.7539
Вести Одложено слушање


ВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА ЊЕГОВОГ КРАЉЕВСКОГ ВИСОЧАНСТВА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА АЛЕКСАНДРА


5.4.2018.

str.7525
Вести Одложено слушање


Априлски програм Спомен-збирке Павла Бељанског

Овога јутра смо у разговору са Јулијаном Стојсављевић најавили програм који се припрема за месец април у Спомен-збирци Павла Бељанског. Било је речи о акцији промоције штампаних издања ове институције, која почиње од 2. априла, затим о отварању нове изложбе о пастелима Марка Челебоновића, уметничким делима која ћемо по први пут видети, као и промоцију две књиге.
30.3.2018.

str.7510
Вести Одложено слушање


Уметничко дело по мојој мери

У току је једна лепа акција Галерија Матице српске, која подразумева гласање публике за омиљено уметничко дело из њихове богате колекције. Након тога следи фотографисање посетилаца испред уметничких дела која добију највише гласова у просторијама Галерије Матице српске. Више детаља о овој иницијативи, која је усмерена ка приближавању уметности публици, овога јутра нам је предочила Јелена Огњановић.
28.3.2018.

str.7499
Вести Одложено слушање


Свечано обележавања наступајућег празника Васкрса у Школи за основно и средње образовање Милан Петровић у Новом Саду

Поводом највећег хришћанског празника Васкрса у Школи за основно и средње образовање Милан Петровић у Новом Саду биће приређена свечана прослава, чији нам је програм представила катихета Љубица Ковачевић, један од организатора.
26.3.2018.

str.7482
Вести Одложено слушање


СВЕНОЋНО БДЕНИЈЕ У УСПЕНСКОМ ХРАМУ

У Светоуспенском храму у Новом Саду у време када наша света Црква служи Друго бденије, у пету седмицу поста, 23. марта увече, у петак на суботу, биће служено свеноћно бденије са светом Литургијом. Богослужење ће почети у 21 час. О томе шта је бденије и колико је важно да бдимо у овим данима Васкршњег поста, о Благовештенском акатисту који ће бити прочитан у петак увече у Успенском храму, говорио је протопрезвитер Жељко Латиновић, настојатељ овог новосадског храма.
21.3.2018.

str.7461
Вести Одложено слушање


Фестивал “Корнелије“ у Сремским Карловцима

Фестивал хорске музике „Корнелије”, 11. од оснивања, а трећи у новом издању, биће одржан у Сремским Карловцима 24. и 25. марта, уз учешће 11 хорова у такмичарској и ревијалној категорији. Реч је о манифестацији која је од смотре хорова у организацији карловачке Саборне цркве деведесетих година прошлог века, прерасла у фестивал на којем је до сада гостовало више од 30 хорова из земље и иностранства. О томе како је конципиран програм фестивала, о члановима жирија, пропозицијама и другим појединостима, овога јутра смо разговорали са Милом Радонић, уметничким директором фестивала.
16.3.2018.

str.7444
Вести Одложено слушање


МАНАСТИР СВЕТЕ ЈЕЛИСАВЕТЕ ИЗ МИНСКА НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ КЊИГА

Манастир Свете Јелисавете из Минска представио је своја издања и делатност на Сајму књига у Новом Саду. На штанду овог белоруског манастира, посетиоци Међународног сајма књига и Међународне изложбе уметности Арт Експо, могу да пронађу три нове књиге оца Андреја Лемешонока (духовника манастира) на српском језику, као и разноврсне производе из радионице овог манастира.
Екипа радија Беседе посетила је у петак, 9. марта 2018. године, Сајам књига у Новом Саду, а сестра Анастасија, сестра Милосрђа при манастиру Свете Јелисавете, упознала нас је са издавачким подухватом манастира и представила нам је уметничке предмете, музику, иконе, и многе друге рукотворине. Улаз на Сајам књига је бесплатан, а штандове можете да посетите од 10 до 19 часова, до понедељка 12. марта.

12.3.2018.

str.7431
Вести Одложено слушање


Акција прикупљања пакетића „Деца – деци“

Добротворна установа Епархије бачке „Владика Платон Атанацковић“, у сарадњи са Катихетским одбором Епархије бачке, и ове године организује добротворну акцију прикупљања пакетића за децу са Косова и Метохије. Акција се реализује у новосадским основним и средњим школама и траје до 30. марта. Овога јутра смо, тим поводом, разговорали са презвитером Лазаром Мајсторовићем, парохом кулпинским и бачкомаглићким, који нам је рекао шта пакетићи могу да садрже и где можемо да их донесемо.
9.3.2018.

str.7422
Вести Одложено слушање


XXVI РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ СА МЕЂУНАРОДНИМ УЧЕШЋЕМ СВЕТОСАВЉЕ И НАШЕ ДОБА

Гошћа јутарњег програма била је вероучитељица у ОШ Прва војвођанска бригада у Новом Саду Драгана Машић, која је говорила о недавно отвореном, 26. по реду, конкурсу Светосавље и наше доба кога је расписало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Коло српских сестара Епархије бачке, Одбор за веронауку Епархије бачке, Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине и Удружење војвођанских учитеља.
5.3.2018.

str.7400
Вести Одложено слушање


Празник Светих Кирила и Методија – храмовна слава на Телепу

Сутрашњи празник Светих Кирила и Методија, који је уједно и храмовна слава истоименог храма на Телепу, био је повод да у госте позовемо презвитера Велимира Врућинића, настојатеља при храму Светих Кирила и Методија.
23.5.2018.

str.7730
Вести Одложено слушање


Поклоничко путовање у Русију

Служба за поклоничка путовања Епархије бачке организује путовање у Русију крајем августа. Драган Павловић, наш гост у Јутарњем програму, представио нам је програм путовања, подсетивши наше слушаоце да још увек могу да се пријаве. Осврнули смо се и на недавни боравак поклоника из наше Епархије у манастиру Тумане и позвали све заинтересоване да погледају и друге понуде на сајту Службе.
21.5.2018.

str.7721
Вести Одложено слушање


Празник Вазнесења Господњег на Клиси

Вазнесење Господње или Спасовдан обележава се као слава храма Вазнесења Господњег у делу Новог Сада под именом Слана бара. Тим поводом, гост Јутарњег програма био је протојереј Бранко Ћурчин, настојатељ при Световазнесењском храму. Отац Бранко нам је објаснио основно значење самог празника и позвао верни народ да се сабере како на Бденију, које почиње вечерас у 18 часова, тако и на Светој Литургији у четвртак у 9 часова. У разговору са оцем Бранком сазнали смо и колико је још потребно да храм буде у потпуности завршен.
16.5.2018.

str.7702
Вести Одложено слушање


170 година од одржавања Мајске скупштине

У Сремским Карловцима данас ће бити одржана свечаност поводом обележавања 170. годишњице одржавања Мајске скупштине, када је проглашено оснивање Српске Војводине. У Саборној цркви у Сремским Карловцима, Његова светост патријарх српски Иринеј служиће свету Литургију, а након тога у згради Магистрата у 11 часова биће одржана седница Покрајинске владе. Свечана академија биће одржана у Карловачкој гимназији у 12 часова. О овом догађају за радио Беседу говорио је господин Горан Максимовић, члан Удружења потомака ратника Србије од 1912-1920. године.
15.5.2018.

str.7694
Вести Одложено слушање


Др Љиљана Тодоровић Ђилас

Брз темпо живота, стрес и наследни фактор једни су од разлога због којих скоро свака друга одрасла особа има проблем у раду са тиреоидном или штитастом жлездом. Наша данашња гошћа у Јутарњем програму била је професор др Љиљана Тодоровић Ђилас, интерниста-ендокринолог, директор Поликлинике „Конзилијум“ у Новом Саду и редовни професор Медицинског факултета у Новом Саду. Сазнали смо како да препознамо и лечимо поремећај у раду штитасте жлезде.
11.5.2018.

str.7674
Вести Одложено слушање


Љубав не познаје границе

Да је Бог љубав, сопственим примером посведочили су наши данашњи гости у Јутарњем програму – госпођа Рената Амиров, православна Украјинка, и господин Гафар Амиров, Узбекистанац Исламске вероисповести. Поред представљања своје земље, народа, културе и обичаја, наши гости су нам открили и зашто су дошли у Србију и Нови Сад. Наиме, њиховим доласком наш град је добио делић далеког Узбекистана и то у виду националног узбекистанског ресторана П LOVE. Наша гошћа Јулија Миханова је учествовала као преводилац током овог разговора.
9.5.2018.

str.7659
Вести Одложено слушање


Представљање новог 360. броја Православног мисионара (март-април, 2018)

Нови мартовско-априлски 360. број Православног мисионара, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве, посвећен је теми односа хришћанства и психологије. На насловној страни овог броја налази се фотографија Његовог Високопреосвештенства Митрополита Навпактоса Јеротеја (Влахоса). Поред редовних рубрикâ у овом броју налази се мноштво тематских текстова који на поучан и надахнут начин исказују теоретски и практични однос теологије са психологијом. У јутарњем програму Радија Беседе садржај овог броја представио је катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора Православног мисионара, задужен за односе са медијима.
7.5.2018.

str.7653
Вести Одложено слушање


Мај у Српском народном позоришту

У току је 157. сезона Српског народног позоришта, а пред нама су последња два месеца, која обилују разноврсним драмским, оперским и балетским представама. Нешто од тог богатог репертоара издвојили смо и препоручили овога јутра уз нашу гошћу Јелену Лагатор.
3.5.2018.

str.7634
Вести Одложено слушање


Нови број часописа Светосавско звонце

Вероучитељица Кристина Бандобрански представила је нови број часописа Светосавско звонце.
30.4.2018.

str.7612
Вести Одложено слушање


Сликари Хиландару – добротворна изложба у Београду

Данас ће у београдској Галерији Прогрес бити свечано отворена велика добротворна изложба под називом Сликари Хиландару. Подстакнути жељом да помогну обнову овог манастира након катастрофалног пожара 2004. године, 156 уметника је даровало своја дела и створила колекцију од 186 уметничких слика, инспирисаних српском светогорском лавром. Иза овог племенитог подухвата стоји господин Рајко Каришић, који нам је открио када је и на који начин почела реализација његове идеје.
26.4.2018.

str.7595
Вести Одложено слушање


Вртић „Земља чуда“ и Основна школа „Тврђава“

Предшколска установа „Земља чуда“, која се налази на адреси Петефи Шандора бр. 27, намењена је деци од 3 до 7 година старости. У том вртићу, дечје идеје се прихватају и схватају озбиљно од стране одраслих и вршњака, тако да се креира атмосфера у којој се малишани не плаше да греше или да мењају мишљење. Свакодневне активности покривају широк дијапазон одговарајућих развојних активности у постојећем окружењу, дизајнираном да стимулише и унапређује дете и обезбеди занимљив начин упознавања школског живота. Гошћа Јутарњег програма госпођа Дина Ђилас нас је, поред представљања ове предшколске установе, упознала и са радом Основне школе „Тврђава“ у Петроварадину, као и са програмским садржајем Адреналин парка.
26.4.2018.

str.7599
Вести Одложено слушање


Пупинова борба за слободу – Српска Православна Црква

У крипти храма Светог Саве у Београду, у среду, 25. априла у 19 часова, биће представљена нова књига госпође Александре Нинковић Ташић, Пупинова борба за слободу. Српска Православна Црква 1918-2018. године. Ауторка је била наш гост и говорила у чему се ова књига разликује од осталих у којима се бавила Пупиновим животом и делатничким опусом.
24.4.2018.

str.7582
Вести Одложено слушање


Служба за поклоничка путовања Епархије бачке – Светињама у походе

Испред Службе за поклоничка путовања Епархије бачке – Светињама у походе, Драган Павловић, представио је у јутарњем програму актуелни програм.
20.4.2018.

str.7565
Вести Одложено слушање


Сјај ренесансе – нова изложба у Музеју града Новог Сада

У четвртак, 19. априла, од 18 часова, свечано ће бити отворена изложба „Сјај ренесансе“, која је до сада била представљена не само у Италији, одакле је и потекла, већ и у многим другим градовима широм Европе, Америке и Азије. Прошле године је са успехом представљена у Музеју града Београда. Шта ова изложба садржи, зашто је названа правим амбасадором Италије и до када ће бити доступна Новосађанима и посетиоцима нашег града, овога јутра нам је рекла Ивана Јовановић Гудурић, кустос Музеја града Новог Сада.
18.4.2018.

str.7558
Вести Одложено слушање


Отварање изложбе Портрети из новосадских фотографских атељеа, Музеј града Новог Сада


17.4.2018.

str.7556
Вести Одложено слушање


Хуманитарна акција – Дејан Илин

Гост Јутарњег програма био је брат у Христу господин Дејан Илин. Веровати, а добро не чинити неспојиво је са вером православном. Вера је стално бдење у себи, над собом и животом уопште. Живот у вери је непрестано чињење добра, ту нема малих и небитних ствари, све је важно. Како брзо живимо, у тој брзини ми не видимо мале ствари, уочавамо само велике. А управо Христос јасно говори да је мера свега управо однос према „малим“, и то мера вечног живота. „Кад учинисте (не учинисте) једном од малих мојих, мени учинисте (не учинисте).“
11.4.2018.

str.7536
Вести Одложено слушање


О богослужбеним особеностима прва три дана страдалне (страсне) недеље

Последња седмица Спаситељевог живота на земљи назива се страсна или страдална седмица. Црквенословенска реч страст, у себи садржи неколико значења: страдање, трпљење, бол…Сваки од дана страдалне недеље назван је великим и светим због великих и спасоносних догађаја из Спаситељевог живота, и сваки је посвећен одређеним молитвеним споменимâ. У овој емисији говоримо о томе у чему се огледају богослужбене специфичности прва три дана страдалне седмице и издвајамо сегменте из дивне химнографије страдалне седмице. Аутор емисије: катихета Бранислав Илић
2.4.2018.

str.7519
Вести Одложено слушање


„Милунка Савић – хероина Гвозденог пука“

У оквиру трибине „Милунка Савић – хероина Гвозденог пука“, која вечерас почиње у 18 часова и 30 минута у Културном центру Новог Сада, историчар Срђан Граовац ће изнети више детаља о подвизима чланова Гвозденог пука, једног од најбољих у српској историји, као и о улози Милунке Савић у ратовима од 1912. до 1918. године. Овога јутра смо искористили прилику да вас, уз предавача, више заинтересујемо за ову тему и подсетимо на храбре подвиге наших предака.
30.3.2018.

str.7511
Вести Одложено слушање


Циклус “Млади виртуози“ – концерт студената Академије уметности

Огранак Српске академије наука и уметности, у сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду, приређује концерт награђиваних студената Музичког департмана у четвртак, 29. марта с почетком у 19 часова. Студенте ће том приликом представљати и о делима говорити музиколог Ивана Ножица и студенткиња музикологије Анабела Гашпар. У разговору са доцентом Миланом Миладиновићем, шефом Музичког департмана и професором на предметима Клавир и Историја пијанизма, сазнали смо више детаља о успесима одабраних студената који ће извести разноврстан програм на предстојећем концерту.
28.3.2018.

str.7500
Вести Одложено слушање


Манастирски производи на “Новосадском пролећу“

Први гост Јутарњег програма био је господин Александар Драгољубов, испред манастира Светих архангела Михаила и Гаврила у Ковиљу. Повод за гостовање јестe презентација манастирских производа који се могу наћи на манастирском штанду у оквиру манифестације „Новосадско пролеће“, која ће на новосадском Спенсу трајати до суботе, 24. марта.
23.3.2018.

str.7472
Вести Одложено слушање


Концертна промоција првог звучног издања Новосадског дувачког квинтета

Новосадски дувачки квинтет, ансамбл који делује од 2010. године, објавио је своје прво звучно издање и на њему се налазе композиције Петра Коњовића и три савремене српске композиторке – Иване Војновић, Доротее Вејновић и Наташе Ђурагић. Концертна промоција овог компакт диска најављена је за четвртак, 21. март од 20 часова у Културном центру Новог Сада. Више детаља о раду овог ансамбла и њиховој сарадњи са композиторима сазнали смо на конференцији за новинаре, која је одржана у уторак у Клубу „Трибина младих“.
21.3.2018.

str.7462
Вести Одложено слушање


Фондација „Лаза Костић“ приређује трећи „Звездани укрштај“ – сусрет са писецм Мариом Лигуоријем

Трећи по реду „Звездани укрштај“ под окриљем Фондације „Лаза Костић“ најављен је за недељу 18. март у просторијама Музеја пчеларства у Сремским Карловцима. Гост ће овога пута бити један од најчитанијих српских писаца, родом из Напуља, професор Марио Лигуори. Предстојеће књижевно вече улепшаће звуци наполитанских песама у извођењу сопрана Памеле Киш Игњатов и пијанисткиње Маје Грујић. О свом доласку у Србију, сусретима са многобројном публиком, писању и раду са студентима разговарали смо овога јутра са проф. Лигуоријем.
16.3.2018.

str.7445
Вести Одложено слушање


Радослава Воргић Журжован – прва дама витез Фондације „Лаза Костић“

Фондација „Лаза Костић“ покренула је нову серију културно-уметничких програма под називом „Звездани укрштај“, који ће у наредном периоду донети концерте, изложбе, предавања и разговоре са еминентним интелектулацима. Овај серијал је најављен на празник Света Три Јерарха, када је Фондација приредила пригодан, тематски обликован програм у Свечаној дворани Матице српске. Тада је сопран Радослава Воргић Журжован, дугогодишњи сарадник Фондације, именована за прву даму витеза. О својој сарадњи са Марином Милић Радовић, професорком камерне музике на Академији уметности и оснивачем Фондације, као и о предстојећем, другом звезданом укрштају, када ће певати одабране песме и арије у част Меланије Бугариновић, разговорали смо овога јутра са Радославом Воргић Журжован.
9.3.2018.

str.7419
Вести Одложено слушање


Лечење страбизма и слабовидости код деце и одраслих

Јутарњи програм оплеменила је и друга гошћа, докторка Драгица Петровић, офтамолошки дефектолог. Докторка Петровић се више од четири деценије бави испитивањем и лечењем страбизма и слабовидости код деце и одраслих. Током данашњег разговора, наша гошћа је истакла значај раног препознавања споменутог поремећаја, као и његовог адекватног лечења.
7.3.2018.

str.7410
Вести Одложено слушање


Недеља Косова и Метохије у Матици српској – Представљање књиге Петра Костића: „Листићи из даље и ближе прошлости”


2.3.2018.

str.7387
Вести Одложено слушање


Трећи Интернационални фестивал хармонике и камерне музике „Еуфонија“

Од 24. до 27. маја биће одржан трећи Интернационални фестивал хармонике и камерне музике „Еуфонија“ у нашем граду. О самом фестивалу и програму који је припремљен ове године, у Јутарњем програму смо разговоарали са Марком Асурџићем, члановм креативног тима „Еуфонија“.
23.5.2018.

str.7731
Вести Одложено слушање


Musica Sacra – сусрет музичких традиција Истока и Запада

У суботу, 26. маја, у новосадској Синагоги, биће одржан концерт под називом Musica Sacra – сусрет музичких традиција Истока и Запада. Том приликом ћемо слушати духовне композиције из различитих историјских периода и традиција хришћанске музике. У разговору са јеромонахом Јеротејем најавили смо програм концерта и представили учеснике, који ће нам својим интерпретацијама приближити духовну музику кроз векове.
21.5.2018.

str.7722
Вести Одложено слушање


Слатка прича из карловачке прошлости

Завичајна збирка Сремских Карловаца, као саставни део Музеја града Новог Сада, ове године у оквиру манифестације Музеји за 10 нуди једну занимљиву изложбу, која сведочи о наклоности Карловчана према делима примењене уметности. Више детаља о том сегменту друштвене историје открила нам је др Гордана Петковић, ауторка изложбе, и позвала нас да се уверимо у лепоту изложених предмета и да прочитамо понеки слатки рецепт из старих кувара.
16.5.2018.

str.7703
Вести Одложено слушање


Ликовно – калиграфски конкурс „5. дани Николе Тесле“

Почетком априла Удружење војвођанских учитеља и Министарство просвете Републике Србије расписали су ликовно-калиграфски конкурс „5. ДАНИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ“, до чијег закључења је остало још неколико дана. Ове године, осим ученика, на конкурсу могу учествовати и сви одрасли грађани и уметници. О детаљима конкурса говорила је Вера Стојшић-Гашпаровски, учитељица и председник Удружења војвођанских учитеља. Најуспелији радови по оцени жирија биће награђени и изложени на изложби у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду, која ће бити отворена у суботу 14. јула 2018. године у 11 часова.
14.5.2018.

str.7684
Вести Одложено слушање


Две нове изложбе у Галерији Матице српске

Уочи почетка велике националне манифестације Музеји за 10, која ће посетиоцима понудити разноврстан садржај од 14. до 20. маја, Галерија Матице српске отвара две нове изложбе. О томе смо сазнали више на конференцији за медије, која је одржана у четвртак, 10. маја. Управница Галерије, др Тијана Палковљевић Бугарски, представила је изложбу „Кроз објектив – галерија, уметност, публика“, док је програмски директор, др Снежана Мишић, говорила о изложби „Мајска скупштина 1848. – 170 година после“.
11.5.2018.

str.7675
Вести Одложено слушање


Бајићева музичка школа обележава 109 година постојања

Музичка школа „Исидор Бајић“ обележава 109 година од свог оснивања. На три локације у граду, током данашњег дана, биће приређени концерти ученика који похађају музичко забавиште, као и основну и средњу школу. Увече ће бити одржан концерт награђених ученика у концертној дворани, док се за сутра планира наступ матураната у дворишту школе. Више детаља о овим активностима, које нису само промотивног него и хуманитарног карактера, чули смо од Данијеле Кличковић, помоћника директора Музичке школе „Исидор Бајић“.
9.5.2018.

str.7660
Вести Одложено слушање


Вокални састав „Сион“ из Сремске Каменице

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, Црквена општина кулска вечерас организује концерт духовне музике. У Храму Светог Апостола и Еванђелисте Марка, с почетком у 19 часова и 30 минута, наступиће вокални састав Сион из Сремске Каменице. Овога јутра смо угостили Љубомира Милановића, оснивача овог деветочланог хорског ансамбла, који нам је укратко представио рад младих певача, а позвао нас је и на предстојећи концерт „Сиона“ 18. маја у Старој Стрељани.
7.5.2018.

str.7654
Вести Одложено слушање


Вајар Љубомир Шћепановић

Вајарство или скулптура представља уметност обликовања тродимензионалних облика у материјалима као што су камен, мермер, дрво, метал, глина, стакло, пластика и многи други. Вајарство, као и сликарство и архитектуру, убрајамо у ликовну, али и у пластичну или просторну уметност, јер вајар - човек који креира скулптуру - уметнички обликује простор. Данашњи гост Јутарњег програма био је господин Љубомир Шћепановић, дипломирани ликовни уметник - вајар и ликовни педагог из Новог Сада, који нам је говорио о овој уметничкој дисциплини, као и о својим досадашњим радовима.
2.5.2018.

str.7629
Вести Одложено слушање


41. Фрушкогорски маратон

Фрушкогорски маратон је симбол Фрушке горе, манифестација која је значајно допринела да ова планина, у најлепшем светлу, буде смештена на мапу Европе. Ове године, 41. по реду, Фрушкогорски маратон, биће одржан у суботу, 28. априла и недељу, 29. априла, а старт трке заказан је за 9 часова на Поповици. Више информација добићемо од господина Недељка Родића, испред Планинарско смучарског друштва Железничар из Новог Сада.
27.4.2018.

str.7600
Вести Одложено слушање


Премијерна балета „Пинокио“ на сцени Српског народног позоришта

У суботу, 28. априла очекује нас праизведба балета „Пинокио“ у Српском народном позоришту. Музику је писао руски композитор Нодар Викторович Чанба, који се тренутно налази у посети нашем театру. Овога јутра смо угостили господина Драгана Јеринкића, кореографа Српског народног позоришта, а уједно и приређивача либрета за ово балетско остварење. Он нам је говорио о сарадњи са композитором и целокупним ансамблом Балета, а открио нам је и како тече процес припреме једне балетске представе.
26.4.2018.

str.7596
Вести Одложено слушање


Емил Ранковић – Дрвено посуђе

Човек је потекао из природе. Радом је створио цивилизацију, науку, индустрију. Међутим, полако је почео да се одваја од природе. Сасвим полако, али све више и више. Развијају се вештачки материјали и све више потискују природне. Све то је почело да мења равнотежу у човеку и негативно да утиче на његово здравље. Повратак природним материјалима je пут који води ка здравом животу. Наши преци су већином користили предмете од природних материјала, најчешће дрвета. Гост јутарњег програма био је господин Емил Ранковић, произвођач употребног дрвеног посуђа, који је кроз своју колекцију предмета дао мали допринос повратку на такав начин живота.
25.4.2018.

str.7591
Вести Одложено слушање


Трибина „Деспот Стефан Лазаревић – витез, песник, светитељ“

У среду, 25. априла, у Културном центру Новог Сада, доцент др Борис Стојковски, историчар, говориће о деспоту Стефану Лазаревићу као једној од најмаркантнијих личности српске историје. Ми смо овога јутра разговарали са проф. Стојковским о предстојећој трибини и открили неколико детаља из живота Стефана Лазаревића. Предавање почиње у 19 часова, улаз је слободан!
24.4.2018.

str.7583
Вести Одложено слушање


Осма Ноћ биологије на Департаму за биологију и екологију

На Департману за биологију и екологију данас од 17 часова почиње Осма ноћ биологије. Ово је манифестација која се већ традиционално одржава и која нашим суграђанима и посетиоцима Новог Сада, а најпре основцима и средњошколцима, нуди богат и разноврстан програм из области екологије, генетике, физиологије биљака, молекуларне биологије, биохемије, зоологије... Програм манифестације представила је професор др Оливера Бјелић Чубрило.
20.4.2018.

str.7566
Вести Одложено слушање


Пољопривредно добро Камендин

Гост Јутарњег програма био је господин Остоја Симетић, представник успешне српске фирме Динамика, која у свом саставу поседује и Пољопривредно добро Камендин. Ово је била прилика за све наше слушаоце да чују основне информације о њиховом раду, који је детаљније представљен у емисији „Привредник“. Три најбржа слушаоца обрадовали смо пригодним поклонима, љубазношћу наших сарадника из месаре „Камендин“.
18.4.2018.

str.7559
Вести Одложено слушање


Пупинова победа за Србију – предавање Александре Нинковић Ташић и промоција књиге Звездобројци

У Историјском Архиву Града Новог Сада вечерас од 19 часова биће одржано предавање Пупинова борба за Србију. Предавач ће бити госпођа Александра Нинковић Ташић, председник Образовно истраживачког друштва Михајло Пупин. Овим поводом наш гост је био Младен Максимовић – потпредседник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Обилић, с обзиром на то да је ово Удружење један од организатора овог дешавања.
13.4.2018.

str.7541
Вести Одложено слушање


„Април – месец етнологије“ у Музеју Војводине

Током априла месеца Музеј Војводине припрема посебне програме, тематски фокусиране на промоцију садржаја из области етнологије. Четвртком у подне можете присуствовати промоцијама књига и једној пројекцији филма, а истог дана од 17 часова можете прошетати кроз сталну поставку музеја у пратњи етнолога. Недељом од 11 часова ће као и увек бити реализоване дечје радионице, овог месеца тематски осмишљене да прате манифестацију посвећену етнологији. Више детаља о овоме чули смо од Владимире Станисављевић из Музеја Војводине.
11.4.2018.

str.7537
Вести Одложено слушање


Манифестација Недеља православља у Суботици

Пригодне изложбе, концерти и трибине у Суботици – јесу дешавања која обележавају ове Великопосне дане. Већ четврт века, уочи празника над празницима – Васкрсења Господа Исуса Христа, у Задужбини Душана Радића бива уприличена манифестација Недеља православља. Ове године, свечаност је отворена у понедељак 26. марта, поздравном речју председника Српског културног центра Свети Сава у Суботици господина Милана Мародића и протонамесника Миодрага Шипке, архијерејског намесника суботичког, који је био наш гост и који је, између осталог, најавио садржај програма до краја манифестације.
30.3.2018.

str.7508
Вести Одложено слушање


Љубиша Поњевић – прича о бубњевима

О бубњевима као једном од најстаријих инструмената овога јутра смо разговарали са Љубишом Поњевићем, наставником у музичкој школи „Melodies“ у Новом Саду. У студију нам се придружио и десетогодишњи Матија Тукоди, који нам је рекао како изгледа један његов час удараљки у музичкој школи „Исидор Бајић“.
29.3.2018.

str.7504
Вести Одложено слушање


Трибина Библија и филм на Православном богословском факултету

На Православном богословском факултету Универзитета у Београду у четвртак, 29. марта 2018. године биће одржана трибина Библија и филм, на којој ће говорити др Владан Таталовић, доцент на ПБФ-у и редитељ Данило Бећковић. Трибину је најавио Јован Шапоња, координатор филмске телевизијске секције на ПБФ-у.
27.3.2018.

str.7496
Вести Одложено слушање


Поклоничко путовање у Русију

Предстојећа поклоничка путовања, која организује Служба за поклоничка путовања Епархије бачке „Светињама у походе“, представио нам је овога јутра Драган Павловић. Из богате понуде посебно се издваја поклоничко путовање у Русију, планирано за крај августа и почетак септембра месеца.
23.3.2018.

str.7473
Вести Одложено слушање


НОВИ БРОЈ НОВИНА СРПСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ – ПРАВОСЛАВЉЕ

Изашао је нови број Православља – новина Српске Патријаршије. Госпођа Снежана Крупниковић, секретар редакције, представила је садржај новог броја. Православље излази са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Издаје га Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август излази двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116 Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113 e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција pretplata@spc.rs – претплатa
19.3.2018.

str.7451
Вести Одложено слушање


Атеље „Реновато”

„Човек треба да једе да би живео, а не да живи да би јео“ – ова Сократова мисао је мото чувеног Атељеа лепоте који успешно ради у Београду под називом Реновато. Кроз многобројне програме за детоксикацију организма, овај Атеље настоји да промовише важност исхране као превентивног фактора очувања здравља. „Не чекајте да дође до тога да морате да мењате исхрану, промените је данас, јер Ви то желите“ – поручује оснивач и власник Реновата, госпођа Јелица Томашевић, доктор природне медицине.
14.3.2018.

str.7435
Вести Одложено слушање


Руска биљна апотека „Органик”

Госпођица Катарина Васиљевић, испред Руске биљне апотеке „Органик”, била је наша гошћа овога јутра. Предочила нам је како су се људи лечили биљем кроз историју, како у Русији тако и на нашим просторима. Описала је поједине биљне препарате који се могу пронаћи у њиховим апотекама, нарочито истакавши њихова позитивна дејства код болесних и здравих људи. Сви препарати из њихове апотеке су у потпуности биљног порекла, без хемијских додатака, а цене су приступачне.
9.3.2018.

str.7420
Вести Одложено слушање


Центар за пет терапију „Пријатељска шапа“

Гости Јутарњег програма били су госпођица Тијана Станојев, доктор ветеринарске медицине, и господин Светозар Стевин, физиотерапеут. Они су у име удружења грађана Центар за пет терапију „Пријатељска шапа“ из Новог Сада предочили могућности рада уз помоћ терапијских паса. Од наших гостију смо сазнали чиме се све удружење бави, шта су терапијски пси и како они помажу деци како у болести, тако и у свакодневним активностима.
7.3.2018.

str.7411
Вести Одложено слушање


Представљање књиге Петра Костића у оквиру Недеље Косова и Метохије у Матици српској

У оквиру манифестације Недеља Косова и Метохије у Матици српској вечерас ће од 19 часова бити представљена књига Петра Костића „Листићи из ближе и даље прошлости“. Тим поводом смо овога јутра разговарали са господином Бојаном Бабићем, председником „Друштва пријатеља манастира Свети архангели код Призрена“, детаљније најавили данашњи програм, издвојили неколико података из биографије овог знаменитог Призренца и осврнули се на делатност Друштва које делује од 2004. године.
2.3.2018.

str.7388
Вести Одложено слушање


ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ
остале вести
Јутарњи програм радио Беседа, сваког радног дана од 8.00-9.30
Мед као храна и лек
Празник Светих Кирила и Методија – храмовна слава на Телепу
Трећи Интернационални фестивал хармонике и камерне музике „Еуфонија“
Музичке вечери Матице српске – концерт дуа Art Unicus
Дан словенске писмености у Матици српској
Поклоничко путовање у Русију
Musica Sacra – сусрет музичких традиција Истока и Запада
Осма Спортска олимпијада школске омладине Војводине
Маштовите женске руке – изложба у Сремским Карловцима
Празник Вазнесења Господњег на Клиси
***
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ
остале вести


Музичке вечери Матице српске – концерт дуа Art Unicus

Овога јутра смо у разговору са тенором Александром Сашом Петровићем, прваком Опере Српског народног позоришта, најавили концерт дуа Art Unicus у оквиру Музичких вечери Матице српске. Наступ Александра Петровића и хармоникаша Роберта Папика заказан је за среду 23. мај од 19 часова.
22.5.2018.

str.7726
Вести Одложено слушање


Осма Спортска олимпијада школске омладине Војводине

Савремени човек заборавља да је покрет лек, а да би он био благотворан, треба га користити од раног детињства. О предностима организованог бављења спортским активностима, овога јутра нам говорио је господин Бранко Вујовић, испред Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Као директор Спортске Олимпијаде школске омладине Војводине, која је свечано отворена јуче и траје до недеље 20. маја, објаснио нам је сам назив, каква је организација ове манифестације и указао на реноме организатора, нагласивши да она поред такмичарског има и едукативну вредност.
18.5.2018.

str.7709
Вести Одложено слушање


Светосавски дани на Новом Насељу – концерт хорова

У новосадском храму Преноса моштију светог и богоносног оца нашег Саве у току је манифестација Светосавски дани. Наш гост био је презвитер Александар Игњатов, парох при овом храму на Бистрици, који је најавио концерт хорова планиран за уторак, 15. мај 2018. године у 18:30 минута, након вечерњег богослужења.
15.5.2018.

str.7691
Вести Одложено слушање


Музеји за 10 – програм Галерије Матице српске

Велика национална манифестација Музеји за 10 почиње данас и траје до недеље, 20. маја. Галерија Матице српске ће тим поводом посетиоцима понудити своју сталну поставку српске уметности од 18. до 20. века, затим две нове, недавно отворене изложбе, као и мноштво занимљивих кустоских прича. Више информација добили смо од Јелене Огњановић, а у прилогу ове вести вам доносимо и целокупан програм новосадских институција.
14.5.2018.

str.7685
Вести Одложено слушање


Међународни дан физичке активности

Институт за јавно здравље Војводине, у сарадњи са Пењачким клубом „Адреналин“, Националним парком Фрушка гора и Домом здравља Нови Сад, организује низ активности поводом Међународног дана физичке активности (10. мај) и Светског дана породице (15. мај). Шта нас све очекује и које су то активности, у Јутарњем програму предочила нам је др Снежана Укропина из Института за јавно здравље Војводине.
11.5.2018.

str.7678
Вести Одложено слушање


Светосавски дани на Бистрици

У храму Преноса моштију Светог Саве од сутра почиње програм Светосавских дана који ће трајати све до 19. маја, када молитвено прослављамо Пренос моштију светог оца нашег Саве. То је уједно и храмовна слава ове светиње на Бистрици. Наш гсст био је настојатељ храма, протонамесник Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други.
8.5.2018.

str.7656
Вести Одложено слушање


Славски колач и просфора – начин припреме

Наше гошће овога јутра биле су Пламенка Мидовић и Племенка Курјаков. Говорили смо о томе како се праве славски колач и просфора. Најпре нам је госпођа Пламенка појаснила процедуру прављења славског колача, који у њеним рукама постаје право мало уметничко дело, а потом смо од госпође Племенке чули како се успешно прави просфора. Она по благослову парохијског свештеника просфору прави већ дужи низ година за потребе цркве.
4.5.2018.

str.7638
Вести Одложено слушање


Светођурђевски дани у Сомбору

Овога јутра смо, у разговору са протонамесником Срђаном Нешићем, најавили Светођурђевске дане у Сомбору, који почињу у четвртак, 3. маја. Део припремљеног програма, који је заиста разноврстан и одвијаће се сваког дана до недеље 13. маја, биће фокусиран на историјске догађаје, везане за присаједињење Војводине Србији. Тиме ће град Сомбор допринети обележавању стогодишњице од овог значајног догађаја, истакао је наш гост.
1.5.2018.

str.7622
Вести Одложено слушање


Дечји ансамбл Културно-уметничког друштва “Вила“

Са недавно завршеног Међународног фестивала, шестог по реду, недалеко од Измира у Турској, јуче су се вратили чланови Дечјег ансамбла КУД-а „Вила“. Овога јутра су нам утиске са пута пренеле Марија Лаловић и Милица Дацин, дугогодишње чланице ансамбла, које су истакле да је публика била одушевљена њиховим наступима.
27.4.2018.

str.7601
Вести Одложено слушање


Изложба „Србија памти савезничку Бизерту“ у Историјском архиву града Новог Сада

Поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата, вечерас ће у Историјском Архиву Града Новог Сада бити отворена изложба под називом „Србија памти савезничку Бизерту (1915–1919)“. Аутор изложбе је Лука Николић, потпуковник у пензији из Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца из Београда. Господин Батрић Ћаловић нам је у Јутарњем програму рекао више детаља о предстојећој изложби фотографија, која својим садржајем представља допринос култури сећања на славне и трагичне догађаје из српске историје.
26.4.2018.

str.7597
Вести Одложено слушање


„У сусрет руском цару“ – изложба фотографија у Кулпину

Изложба фотографија која приказује свакодневни живот руског цара Николаја и његове породице, која је мученички пострадала пре сто година, до сада је обишла многе градове у Србији, али и у региону. Овог петка, 27. априла изложба стиже и у Кулпин. Више детаља о томе рекао нам је презвитер Лазар Мајсторовић, парох кулпински и бачкомаглићки, а на крају разговора смо чули и кондак из Акатиста Св. цару Николају.
25.4.2018.

str.7592
Вести Одложено слушање


Наступ сопрана Памеле Киш Игњатов – први концерт у серији Меланији Бугариновић у част

У Музеју Народног позоришта у Београду, вечерас ће од 18 часова концерт приредити сопран Памела Киш Игњатов уз клавирску сарадњу проф. Маје Грујић. То ће бити први концерт у оквиру серије Меланији Бугариновић у част, а поводом 40 година од оснивања фонда који носи уметничино име. Са Памелом Киш Игњатов, некадашњим стипендистом Фонда, разговарали смо овога јутра о уметности певања, о наступима које памти, педагошком искуству и другим детаљима.
23.4.2018.

str.7576
Вести Одложено слушање


Проф. др Горан Димитрић – безбедност у води

Сезона купања и боравка на отвореним купалиштима ускоро почиње. У складу са тим, гост Јутарњег програма био је др Горан Димитрић, ванредни професор на Катедри за пливање Факултета за Спорт и физичко васпитање у Новом Саду. Теме су биле безбедност боравка у води и поред ње, мере превенције и друге.
19.4.2018.

str.7562
Вести Одложено слушање


Нова Општа уредба о заштити података о личности – GDPR

Ако вас питају да ли желите да неко поседује ваше личне податке, продаје их и складишти – вероватно је да ће одговор бити не. С друге стране, наше личне информације налазе се широм Интернета, у масовним базама података телеком оператера, банака, друштвених мрежа и других предузећа којима је њихово складиштење и обрада посао. И тим подацима се врло лако може приступити. То је био разлог због чега је донета једна од најконтраверзнијих законских регулатива – Општа уредба о заштити података о личности, која из корена мења начин пословања свих субјеката који се баве прикупљањем и обрадом личних информација. О овој уредби, њеним предностима и значају, говорио је Александар Арсенин, стални стручни сарадник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Српске Православне Цркве – ЦЕПИС.
17.4.2018.

str.7552
Вести Одложено слушање


Нови број Новина Српске Патријаршије – Православље

Ипођакон Бранко Бандобрански представио је последњи број часописа Православље. У овом броју читајте васкршње посланице Патријарха српског г. Иринеја, као и светог Мардарија Либертивилског, потом и разговоре са Преосвећеним епископом западноамеричким Максимом, као и министром културе и информисања Владаном Вукосављевићем. У новом броју Православља читајте о манастиру Светих архангела у Драганцу, о четрнаестој годишњици погрома на Косову и Метохији, као и о много других актуелних тема из наше свете Цркве.
13.4.2018.

str.7542
Вести Одложено слушање


О богослужбеним особеностима Великог четвртка, Великог петка и Велике суботе

Последња седмица Спаситељевог живота на земљи назива се страсна или страдална седмица. Сваки од дана страдалне недеље назван је великим и светим због великих и спасоносних догађаја из Спаситељевог живота, и сваки је посвећен одређеним молитвеним споменимâ. У нашој другој по реду емисији посвећеној страсној седмици, говоримо о богослужбеним особеностима Великог четвртка, Великог петка и Велике суботе и издвајамо одређене сегменте из химнографије ових великих дана. Аутор емисије: катихета Бранислав Илић
5.4.2018.

str.7524
Вести Одложено слушање


Борба против секташтва на интернету

Представници Центра за проучавање и употребу савремених технологија Српске Православне Цркве (ЦЕПИС) имали су састанке са представницима Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС), у циљу успостављања континуиране сарадње и борбе против секташтва на интернету. Шта је том приликом договорено и од ког је то значаја за СПЦ говорио је Александар Арсенин - стручни сарадник ЦЕПИС-а, који је био наш гост.
30.3.2018.

str.7509
Вести Одложено слушање


Упис ђака првака у школи „Ђорђе Натошевић“

Јутарњи програм радија употпунио је својим гостовањем господин Недељко Ђорђић, директор основне школе „Ђорђе Натошевић“ из Новог Сада. Упис ђака првака је била тема нашег разговора, као и истицање бројних предности уписа деце у ову школу. Гостовање господина Ђорђића заокружено је читањем три песме из његове богате списатељске колекције.
28.3.2018.

str.7498
Вести Одложено слушање


Нови број „Светосавског звонца“

Садржај последњег броја Светосавског звонца представила је вероучитељица Кристина Бандобрански.
27.3.2018.

str.7497
Вести Одложено слушање


Ускоро почињу 38. Новосадске музичке свечаности

Од 19. до 29. априла биће одржане 38. Новосадске музичке свечаности. Синагога, Градска кућа и Српско народно позориште – то су места где ће се окупити врсни уметници и љубитељи музике. Десет фестивалских дана доноси укупно 13 концерата домаћих и страних извођача. Карте су већ пуштене у продају, могу се купити у Музичкој омладини Новог Сада и на благајни Српског народног позоришта, а више детаља о предстојећем фестивалу овога јутра са нама је поделио господин Милан Радуловић, секретар Музичке омладине Новог Сада.
23.3.2018.

str.7474
Вести Одложено слушање


Татјана Бокан

Овога јутра наша гошћа је била глумица Татјана Бокан, која је диломирала на Драмском одсеку Академије уметности у Новом Саду. Поред ангажмана у позоришту, остварила је запажене улоге и у телевизијским серијама и филмовима. Памтимо је као секретарицу Даду у серији „Неки нови клинци“ или као Ержебет у серији „Црни Груја“ и филму „Црни Груја и камен мудрости“. У разговору са Татјаном дотакли смо се питања везаних за професију драмског уметника – колико је захтевна и шта изискује.
16.3.2018.

str.7443
Вести Одложено слушање


Ходочашће на Крф

Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца „Обилић" из Новог Сада, у сарадњи са Историјским архивом града Новог Сада, организује предавање господина Љубомира Сарамандића, кустоса Српске куће на Крфу, под називом „Ходочашће на Крф“. О том предавању, као и о активностима Удружења, овога јутра смо разговарали са Драганом Видојковићем.
14.3.2018.

str.7436
Вести Одложено слушање


Манастир Свете Јелисавете из Минска на Новосадском сајму

На овогодишњем Сајму књига учествује манастир Свете Јелисавете из Минска, који има разгранату издавачку и хуманитарну делатност. Више информација о томе добили смо од господина Јована Иванова из Руског културног центра, који нас је позвао да обиђемо штанд овог манастира и погледамо њихову богату понуду књига, музичких издања, рукотворина, икона и других предмета.
9.3.2018.

str.7421
Вести Одложено слушање


Школа гитаре при Културно-уметничком друштву „Светозар Марковић“

Са Слободаном Телечким смо овога јутра разговарали о школи гитаре која постоји при Културно-уметничком друштву „Светозар Марковић“. Како се у музичким школама више изучава класични репертоар за овај инструмент, школа чији је руководилац Слободан нуди обуку у свирању популарне музике, у нади да ће у скорој будућности њихов програм бити признат.
7.3.2018.

str.7412
Вести Одложено слушање


Новосадска органска чајанка

Удружење „Лука знања“ на челу са проф. др Бранком Лазић, дугогодишњом сарадницом радија „Беседе“, организује Новосадску органску чајанку у уторак, 6. марта од 18 часова. Тада ће сви заинтересовани суграђани моћи да у пријатној атмосфери, уз шољу топлог чаја, разговарају о органској производњи и органским производима. Овога јутра Даниела Павелка је о том догађају разговорала са др Зораном Срећков и позвала слушаоце да обезбеде своје место на предстојећој чајанци. Уколико желите да присуствујете овом сусрету, пошаљите упит на мејл адресу – sreckovzorana@yahoo.com
2.3.2018.

str.7390
Вести Одложено слушање


Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs